Scârțâie ușile la programul „Noua Casă”: de ce vor fi mai puțini beneficiari anul acesta

de: Ciprian Ioana
26 02. 2021

Programul Noua Casă ar putea fi lansat și anul acesta, doar că va fi diferit față de anul trecut. Între altele, vor exista mai puțini beneficiari.

Programul Noua Casă – redenumit după Prima Casă – e programul prin care statul garantează o anumită parte din creditul accesat de cineva pentru a intra în posesia unei locuințe. Există câteva condiții și una dintre ele spune că beneficiarul nu trebuie să dețină deja o locuință.

Anul acesta, însă, programul „Noua Casă” va avea un plafon de 1,5 miliarde de lei, în scădere faţă de două miliarde de lei cât a fost în 2020. Asta înseamnă mai puțini beneficiari.

Programul Noua Casă, mai puțini beneficiari

Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), estimează că nu vor fi mai mult de 6.000 de beneficiari, în condițiile în care plafonul de garantare a scăzut.

„Plafonul din 2020 a fost 2 miliarde de lei, a fost aproape în totalitate subscris. Aproximativ 8.000 de garanţii pentru Prima Casă/Noua Casă au fost date în 2020. Pentru 2021, plafonul este în scădere, la 1,5 miliarde lei. Estimăm în jur de 6.000 de beneficiari ai programului ‘Noua Casă’, acest tip de garanţie fiind dat tot prin Fondul Naţional de Garantare”, a menţionat Cristian Păun, la videoconferinţa „IMM-urile, oxigen pentru România”.

Totodată, în cadrul evenimentului, preşedintele FNGCIMM a subliniat că, pentru acest an, s-a propus o diversificare a finanţării la nivel de IMM-uri.

„Pentru 2021, noi ne-am propus pe lângă orientarea IMM-urilor către capitalul care contează – care nu este cu siguranţă nici autofinanţarea şi nici banul nerambursabil, ci capitalul din zona sistemului financiar-bancar – ne-am propus şi o diversificare a finanţării la nivel de IMM-uri – pentru că asta este o altă problemă a IMM-urilor din România. Ele se bazează foarte mult pe bănci – cam atât, atunci când se adresează surselor externe de finanţare. Avem o extensie a programului IMM Invest pe agricultură care va conţine şi o componentă nerambursabilă de 10% până la un plafon maxim cam de 100.000 de euro pentru cei din pescuit şi pentru cei din zona de producţie primară agricolă – şi dacă vorbim de cei care prelucrează produse agricole, componenta nerambursabilă de maxim 10% din valoarea finanţării poate să meargă până la 800.000 de euro”, a menţionat Cristian Păun.

În ce condiții poți accesa un credit garantat de stat

Guvernul a decis să modifice anul trecut programul Prima Casă prin OUG și să-l redenumească Noua Casă, iar normele sunt diferite. Cea mai importantă prevedere se referă la dublarea plafonului – de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Cine vrea să obțină un credit de până la 70.000 de euro trebuie să vină cu un avans de 5%, la fel ca la Prima Casă. Statul garantează în acest caz 50% din valoarea creditului.

Dacă împrumutul sare de 70.000 de euro (și nu depășește 140.000 de euro), însă, avansul trebuie să fie de 15%.

Statul garantează până la 60% din valoarea creditului.